hanya persinggahan..


Lamer sangat tak tengok blog..lama nya di tinggal..huhu..camtuh gak dengan frenship kita kan..dulu frenship forever tapi at dis stage aku terpk..ni bukan forever la..aku cakap diri aku sendiri k..contoh palng mudah..aku bz ddengan keje, jarang sangat mesej saper 2 untuk tanya kaba..ntah sihat ntahkan sakit..ntahkan sedang bahagia ataupun di rudung masalah..tapi setiap kali solat aku doakan untuk korang..don wori k..maafkan aku kalu aku tak jadi sahabat y slalo dengan korang..honestly aku bz menguruskan perjalanan hidup aku..ok, da2!!!!takmo emo2..hehehe..

meh aku citer apa aku wat skunk..pas abes ngajar kat uniten, rancang 2 bulan ni nak melepak tapi takde rezeki..aku dapat offer untuk ngaja lagi..ala kebetulan lect tuh resign n takde saper nak ngaja..so aku jadi la bidan terjun..studnt aku kali ni sangat ramai ok..45 student 1 kelas..tergolek2 nak ngaja..masa masuk mula2, aku y cam bese takkan di expect lect ni masuk la duk kat meja lect..diorang cam diam sumenye..dengan kata lain melopong tgk aku..pastu da sorang student cakap,budak baru ker?(disitu terselah aku sangat muda..hahaha)..aku wat tak tahu cuz masa tu sibuk2 kuarkan barag dr beg galas aku..eh, luper nak cakap aku ajar calculus..hehehe..aku bg salam then aku cakap aku lect y ngajar diorang pstu satu kelas gelak..miss cam pelik jer miss ngajar..miss ni cam budak2 jer..ni statement y ntah bape kali aku kena dengar dr student..hahaha..1st class blalu dengan smooth even kelas aku rmi sangt cina..diorang sporting jer..tapi disebabkan diorang ni bdk engin, so sengal memang thap hyper..contohnya, conjugate jadi ko joget..boleh tak slamber cakap ngn aku..miss, y eqtn ni kena wat ko joget2 ke ..adoyai..

masa mengajar aku byk belajar..kena slalo kena bg contoh y related dengn kehidupan..kadang2 aku selit2 kan unsur islamic kat diorang..wlpun aku tahu aku tak baik mana, tapi sbg pendidik kena gak jalan kan amanah ni kan..huhu

bila aku mengajar, jauh dr sudut hati aku..aku sangat windu time kiter sume same2 study..windu nak dengar nurin ngn tat gaduh, windu timah cr pasal dengan aku..hahaha..korang..sesungguhnya aku windu kat korang..hopefuly korang tak lupa frenship kita..luv u ols..ngeh2..


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Macam2 Cerita…(^.^)

Salam kawan2 ku yg disayangi sume..disebabkan rase bersalah ak coz xpenah post pape kt blog nih..so ak gagahkan diri gak tuk menulis tuk korg sume! Special edition ni okey..=)

1st of all..ak nak wish befday kt December mate ak..to kak pjah n adik peroz (ecececeee)..Hepy befday to both f u dear! Really miss de time when kite sambut befday together2 kn..erm, ble la nak dapat sume 2 lg…ade hadiah and kek dr kwn2 kte yg len..N ingat lg the last present yg kite dapat..jam sorg satu..1st time dapat hadiah mahal dr d’rg kn..kakakakkaaa. Tp yg cedeynyer..jam yg korg bagi tu ak pki time eksiden bulan Mei ri2..so tergesel atas jalan n terputus la..tamatlah riwayat jam yg ak sayang sgt2 tu..Even ak sakit2 eksiden baju terkoyak sume pown ak sanggup p kutip jam tu atas jalan raye tw..xnk bagi kete lenyek jam 2..nanti hati ak hancur macam jam 2 jugak kan..huhuhu..*poyos jek! Disebabkan eksiden tu jugak..tgn n kaki ak ade la parut2 yg tidak diingini..yg xhilang2 sampai skng..(kurang seribu hantaran ak..huh)..tp naseb bek kawen lambat lg so ade lg mase tuk mencantikkan badan, kuikuikui..Nway kepada cik tat yg dah nak kawen..badan dh cantek cume sile naikkan ckit badan ko 2 bg sedap kebun nak peluk nanti..hahahahaa..

Ok let’s move to next story..tuk pengetahuan korg..kakak kesayangan ak kawen 18dec n..so dengan berbesar hatinyer ak nak menjemput la korg sume dtg umah ak kt kuale kangsar tu..kepada sape2 yg ade keinginan untuk dtg..tgk alamat umah ak kt dalam buku group kite kaler ijau tu k..kalau xsempat nak dtg xpe coz korg pown mst banyak gler kenduri kn bulan nih..tp kenduri ak nnt korg sume wajib dtg!!!!

Pejam celik pejam celik..dah 7 bulan ak keje kt UUM ni..nun jauh diutara semenanjung..Best keje kt cni..cume bos ak je yg cerewet cket..sume staf xpuas ati ngn die..ish3..dah2 xmo mengumpat lak kt cni..hehe. Tgu pny tgu pny tgu…Alhamdullilah rezeki ak murah..ak dpt keje kt tempat mule2 kite jmp dulu..matric UIA yg tercinta..as a math lecturer. Ak cite cket la situasi die..cik timah kol pg khamis mgu lepas..suare hepy gler kot..suh ak kol uia Gombak tny cane result tuk 3rd stage intervw yg ak p tuk jawatan lect nih..yg timah pjah n peroz lak 2nd intrvw tuk scholarship uia. Dgr suare timah yg excited cm2..kompem la ak teke die dpt scholar tu..ble tny xnk gtw..suh ak kol uia dlu tny status ak cne plak. So dgn nebesnyer ak pun kol la..Akak tu gtw..’Balqis Hisham ye..alhamdulllah..awak dpt tuk jawatan pensyarah matric uia tu..nak sy pos surat ke rumah ken k amik surat kt gombk’…dgr je ayat tu xtw nak describe cane perasaan ak..hepy teramatlah sangat..sampai timah tny ko nanges x..hehe. Memg ak nanges pown..nanges coz terlalu hepy. Allah makbulkan doa ak selame ni..Tol cakap pjah n timah..ade hikmahnyer ak xdpt scholar uia tu kn..sbb ak mb xley idup jauh ngn bakal sumai ak nnt..hehe. Kuantan ngn Ipoh jauh tuuuu..^_^

Kepada budak2 edu sekalian..pjah peroz amy farah..sile la bagi tips kt ak tuk jd lect ni..ak xde pengalaman kot..hepy2 dapat keje pown nebes gak nak ngajo budak2 tu..naseb baik la uia pny student ni baik2 belake..harap sgt ak seswai dalam kerjaye ni..kpd leen gak..bg la tips2 jd lect uitm ritu..even kejap je leen ajar mst da banyk pengalaman kn..hope u can share sumthing! Lg satu prob ak..ak tgh dok survey umah kt area pj tu..ela ajak tumpang umah die dulu..tp ak segan kot..ade ayah n abg die skali..ak kn pemalu..hakhak2. Klu dpt cr umah kt area matric tu ok gak..xde jauh sgt nk g keje..klu dr umah ela..pas subuh kne p dah.. Kpd cik tat,amy,par n pajh yg keje kt area kL tu..tulun2 kan la ak cr umah yerk..hehe. Ak mb report duty on 3rd Jan tahun depan..

The next story lak..pasal kenduri tat..xsabar ak nk p umah die..tgk tat akad nikah n sanding! Mst best sgt2..gpun kire reunion kite gak la tu..sume dtg kn except 4 cik khai..ayoyoyo..cik khai oh cik khai..ble la ko nk trun semenanjung lagi ni..kami sume rindu ni tw..hahahaaa..rindu kek Sarawak Cadbury sebenarnye..=) Hadiah xbli lg ni tat oi..ko nak ape kami xtw nak beli ape..hikhik. Tgu kedatangan kawan2 kesayangan ko ni k..kami mb 2 kete dr kL..sanggup redah tuk g kenduri ko..so kne la bg specialty cket..kot2 dpt makan ayam golek ke nnt kn..dok skali kt meja pengntin pn jadi la..hehe

Next again n again..dgr2 cite peroz mengalami sedikit kemurungan oleh sebab..tuuuuutttt..hehe. Ak dpt tw dr reporter ak..xtw la sape kn..yg pastinyer kwn2 kite la jugak kn..So ak pn msg la si peroz ni tny khabar die..memg die ngaku down gler dlm 2mgu jugak..makan xkenyang..tido xlena.mandi xbasah..sampai study pown xfokus..bahaye2…ish3..peroz o peroz..bakpo mu jadi lagu tu..cian kt mu..huhuhuu..Selepas disoal selidik..hati selami hati..ak pown dpt tw reasonnyer..n alhamdullillah die pown dah ok skng..kpd cik peroz..jgn cedey2 lg ok!

Kpd Cik par..tnx a lot dear..ko bnyk tlg ak bab2 translate english nih..ak sll kontek ko pasai ni kn..maap la klu ko bosan..ak kn dok tukis report projek..so banyak la ayat yg ko kne tolong..hehe.

Amy yg dh semakin bergaye skng nie..makin cantek ko yerk..dgn selendang2 die..hehe. bile la ak nk bergaye lak ni..jd lect ni kne la jage dressing cket kn..=)

Pjah..ko xjd sambung kt ukm lak ke..kne sambung lam finance lak kn..xley mintak tukar kos ke..a.krel pn xdpt kn kt ukm tu..so pasni ko mintak same ngn die la..kot2 rezki ko amik master ngn uia gak kot ak rase..finance kt uia Gombak..heee…

Adesss..lenguh dah tengkuk ak dok menaip depan laptop ni..wat ms skng..ni jela yg ak dapat tulis.. Nway cian lak korg bace ak pny entri yg panjang berjela2 ni kn..maap la yerk…ak dk tgk tv td..tbe2 teringat pasal blog so ak pun bukak la n merajinkan diri ni..semuanyer tuk korg..ngeh3..

Selamat maju jaye sume.ak rindu bangat same korg! Muahhh..xoxo ^_^
Qis yg comel~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

sebak melanda..

alhamdulillah..aku, peroz n timah dah lepas 2nd intvw untuk academic trainee..begitu juga qis y dah lepas 3 stage untuk jadi lect matrik..samer2 la kita mendoakan kita dipermudahkan rezeki taw..kalu sume orang dapat, 4 orang dari grup kiter akan menabur bakti kat UIA y terchenta..(terchenta ker?aku mcm excluded jer cuz since matrik aku memang beria nak kuar uia..hak2)

meh2 aku citer pengalaman aku time intbiu tuh..korang citer la aper2 pengalaman eh..terutamanya tat..sila citer perasaan anda y bakal menjadi sorang istri ni..persiapan ker..boleh kitrg ni jadikan rujukan..ko akan akak kitrg..hahaha..sambung2, time intvw tuh aku cam blur jer..1 hari sebelum keje memang berlambak2 kat opis cuz kena tolong da RA tuh contct lect2 kat situ pasal proceeding..balik pun dah nak dekat senja..disebabkan aku ni cuak cuz cam slamber jer, aku tipon la peroz..tanya dia study aper..dengn beshnyer peroz pun tak study samer ngn aku..so aku lepak..malam tu tido awal seh..penat kot..esok g uia naik train.abah aku da meting so takleh nak antor aku..hehehe..sampai je cari timah n peroz..aku jumpa timah dulu..pastu timah dok ajak cari 2 information yang ada sekitar uia..bagus timah ni..credit to timah cuz sebab dia aku dapat jawab soalan panel..ngah2..

masa jumpa sume 2 y kena intvw tuh, memang kecoh kot..phm2 la batch kiter ni..aku n peroz cam melepak gak cuz kitrg memang pattern cani..nak masuk exam hall masing2 wat bodo jer..malas la nak study..kang lagi compius..hahaha..aku masuk intvw dengan hirzi n soarang g budak..dia ni ambik marine cuz aku kenal time 1st intvw ari tuh..hahaha..peroz ngn kak lisa, timah ngn sara..

then da abes sume intvw tuh, kitrg pun kuar la..tunggu sampi sume orang bes intvw baru bla..punya la kuat bonding batch kan..hehehe..kat depan ofis rector tuh, kitrg dok salam2 ngn each other..budak uia kan..hahaha..masing2 wat haluan nak balik..

time aku peluk peroz tuh kan, cam da rasa sebak da..rasa cam windu sangat kat dia..cam nak meleleh gak air mata..tapi nasib baik tibe2 dr shahibudin(timah betol ke name dr ni..hehehe..tak taw nak speling..) datang kat kitrg..dok borak2 ngn kitrg pasal intvw tadi..

then pastu aku, timah, sara n peroz pun g la jalan nak balik..n aku salam n peluk peroz 2nd time..sesungguhnya aku n peroz sebak sangat masa tuh..n aku dah ngalir da air mata..peroz dah bergenang2..kitrg peluk lama giler..peroz, i miss u so much..masa practicum dulu memang ngn peroz jer..huhu..nak spent masa ng korang sume..teringat time g langkawi dulu..beshnyer kiter bergembira..kan2..

p/s:sedey la plak bila teringat karenah sorang2..takkan dapat jumpa kawan sebesh korang..n pesan aku, jgn percaya kat kawan2 keje sangat yer..cuz orang hati len2..takot kiter plak dikhianat..siyes ni..=p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ohisashiburi da ne...

SALAM'ALAIK...chingu deul...sashiburi...minna genki?
aduhai.. x pass lg nk guna blog ni...kt nk ltk gmbr kt bwh, dia naik ke ats lak..xpelah blasah je..heh...lecturer nmpk sebaya je dgn student...


ni la latest photo...dgn bebudak 1st year diploma surveying..separuh je yg dtg time nk amk gmbr..


ni pn student surveying gak...grup lain...kt pgg 6 grup


ni bdk polimer...majoriti boys...lecturer pn tenggelam..hehe..cuba cari mn 1 lecturer diorg..


ni tmpt yg plg famous utk amk gmbr...nmpk student lg matang dr lecturer..adess..

**************************************************************************

Ya Allah...Taaaaaattt...terkezut btul..lepas sorg..sorg..mula2 fizoh(dgn kenalan sndri), pastu sal&taqi,pas2 jihah,PASTU TAT...huwaa lepas ni sape lak...adess zaman moden ni..klu xbuka internet je, bnyk yg ketinggalan..ms timah kol x ckp pape pn, kol peroz pn xde brita..huh bleh dpt skt jntg cmni...dekat2 dgn knduri taqi lah ye..bleh la lajak g skali je klu xde aral melintang..br je dok plan dgn fizoh nk g knduri taqi..InsyaAllah kt leh g kot, timah mskkan nm kt dlm senarai k..hee..bln 12 xde pape dh..cm tggu result je..OK habis komen psl tat...owh sblm tu, kt nk tujukan lagu ni utk tat..BARAKALLAH(Maher Zain)..let's raise our hands and make Dua...like the prophet taught us..and with one voice, let's all say,say,say...baarakallahu lakuma wabaraka a'laikuma wajama'a bainakuma fii khoir....


Sorry lama xbuka blog...fb pn jrg2 skali buka..sibuk dgn student je..hee gomennasai...meh la kt clearkan ke-blur-an korg...skrg ni kt jd part time-full time lecturer kt uitm Arau, kontrak 1 sem je, start bln 7 ari tu smpai end of nov(skali dgn fizoh). ajar 2 subjek(precalculus & further math for engineering)part time-full time lecturer ni tugas nya sama je mcm lecturer2 lain, bezanya gaji n elaun je(dpt yg basic je, xleh nk klem lbh2)...

Skrg ni br kt fhm knp org kata lecturer uitm-lecturer yg plg berdedikasi...sbb nya jd lecturer uitm ni mcm ala2 cikgu sekolah..hal ehwal kebajikan student kn amk tau, kn wat teaching portfolio ala2 buku rekod cikgu sekolah yg tebal tu..bezanya standard U lah..heh..pnt mmg pnt..bkn stkt mengaja je, kn jd kaunselor and pakar motivasi gak(sbb student Uitm lain dr yg lain), di samping join aktiviti2 Uitm mcm lecturer2 lain...rmai lecturer muda2 kt cni..yg muda dr kt pn da 2-3 org..dh da master lg tu..untungnya...

Wlaupn pnt tp kt sngt enjoy...maybe sbb student kot...diorg rapat dgn kt...ari2 dtg jmpa..xsgn nk tnya klu da yg xphm...open house ari tu pn diorg dtg umah..terharu gak,diorg dtg dgn teksi(tba2 rasa sedih lak..xdpt jmpa diorg dh pasni..n dh xdpt nk berleter kt dpn kls..rasanya kt dh jatuh cinta dgn karier ni..haha)...

Kt dpt twrn kontrak jd lecturer kt cni(lecturer kontrak ni sm mcm part time-full time bezanya,wat master smbl mengaja, hbs master trs serap jd tetap)..tp kn interview dlu..chingu ya, wish me luck!I really hope to be here as a mathematics educator...kt apply gak master kt UM, skrg ni tgh tggu resultnya..doakn kt ye..heee








  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

sarange..




wah..semangat2 nak update blog bila ramai jer y perasaan wujudnya post2 baru..tahanks to amy n ema..ha!!nurin n qis..ko bila g..asik baca jer..tulis la plak kan..baru ar aci..hahaha..amy, aku gelak gile bile ko kater bila nak menamatkan zaman kedaraan aku..hahaha..jawapan nya adalah aku tunggu korang sume kawen dulu..hahaha..ko tuh bila lagi mie..

ok2, ni bab weding tat..compemnyer aku takleh bawak kete selain g keje jer taw..abah aku tak benarkan jika hanya ada urgent jer..gpun since banyak xcident,mak aku y sangat dirgahayu sayangkan aku tidak membenarkan aku drive jauh2..sob2..n aku tak rasa aku dapat datang weding tat awal cuz bos aku saaayaaang bangat ngan aku..masa tuh aku nak dekat abes kontrak, so aku kena siapkan sume keje..bab aku sayangkan UKM..itu memang betol..hahaha..tapi uia lagi besh la cuz 6 tahun kot aku bertapa kat situ..hahaha..tapi akan ku usahakan datang weding tat cuz aku excited ni tat nak kawen..hahaha..pasal nuin kan, aper kater kita bg sorang sket duit..aku tahu sume orang dah jadi berjimat terutamanya aku cuz susah nya la nak dapat duitkan..hahaha..tapi lagi sian kat nurin kan..timah sile jadi program manager yer aku sibuk sangat ni..poyo!!!hahaha..


untuk leen, pijah simpati ngn leen..tak sangka leen terlibat cuz pijah tanya nuni ari tu dia ok..so pijah assume leen tak kena..huhu..pijah doakan leen sekeluarga selamat hendaknya..tabah leen..dugaan itu datang ada hikmahnya..=p
p/s:sila komen post aku..kalo tak aku majuk..(sj nak ngengade..hahaha)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Amy sedang mendapatkan sijil proffesional..

Hai korang..sori la lama tak mengupdatekan diri..ni pun timah msg aku srh tgk blog ni...mmg terkejut tatt nak menamatkan zaman bujangnya...tatt,congrate,kau kan kakak sulung,thats why kau khwin dulu..cik nurul,sila siap sedia yer..anda kakak kedua..hehe...timah,pjah n kwn2 lain,klau nak g lipis,rogerlah mcm mana nak g yer..hehe...aku cuti je hari sabtu...

Tatt,ats permintaan kau,aku updatelah status aku skrg...disebabkan aku ni taklah sehebat mana,(PTD pun tak mintak)...aku jadi cashier je kat petronas after abis blajar tu....gaji SPM jer..selalu je kne marah ngan customer..tp disebabkan aku jd cashierlah aku dpt masuk Malay Mail..ekekeke....tp start isnin lepas aku start training under PNB...nama training tu, GET Programme (Graduates Executives Training)...khas tuk fresh graduates yg tanam anggur mcm aku.hehe...oklah gak,elaun pun lebih tinggi drpd aku jd cashier..

Byk gak benefits join ni..Dan aku dalam perjalanan utk dptkan 2 sijil profesional
1.Syariah Registered Financial Planner
2.Unit Trust Consultant License

so,pasni sape2 yg rasa nak melabur tu,blhlah jumpa aku yer...ekekke....tp tuk korg yg minor bussiness tu,mmg berkaitan tul training aku ni ngan minor korang..kene beli kalkulator bisnes yg agak mahal tu kott..yg paling bangga jd budak math bila join prog ni ialah penceramah pelaburan tu ckp "u're mathematics people,we need you,we need you...we really need you"..bangga siot..haha

pesanan kat koranng..

timah: klu nak g lipis,listkan nama aku sekali yer..aku boleh g..
pjah: org asyik tnya kau bila lg nak tamatkan zaman kedaraan,apalagi..go on jela..jauh tu kuantan ngan kl..bila lagi nak rapat2kan ukhuwah mcm tatt..haha
tatt: congrates tatt,akhirnya ko khwen dulukan..hehe
cik bal: aku beli jela kot kelik2lator tu wpun mahal..huhu
cik farah: semoga jwb soalan2 customer dgn baik...
cik nurul: hang kje kat statistik tu kje apa..perangkawan ke..
leen: lama tak dgr cite,yg tahu leen ngajar kat uitm je..
proz: good luck 4 ur master n phd...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

hye...u can kol me timah

aq nak mulakan dengan cerita n sembang2 aq dengan izleen malam semalam. buat yang tak tahu, sekarang kan utara dilanda banjir. termasuk mereka2 yang kat uitm arau. hampir jadi krisis makanan. jadi, ambil la ikhtibar. tolong jangan membazir makanan. hehe... berbalik pada leen. dia sekeluarga terpaksa kosongkan rumah since kwsn rumah dia dilanda banjir. sekarang dia duduk umah nenek dia (yg aq lupa kt mane.he..). setakat malam tadi, dia xde kredit nak reply msj. so, klu korg rajin, talipon or msj la dia.

dah macam wartawan pulak aq. aq rase korg tgh rajin baca blog ni,kan. jd aq update kat sini jela. malas nk sms sorg2 crite psl bnjir ni. lg 1, fizah yaakob pun terlibat banjir jgk. dh bbrp hri diorg x g keje. cuti sendiri la kot. jalan kan byk tutup. tp rumah fizah tak dinaiki air. alhamdulillah.

ok, topik lain pulak. sekarang aq excited pk macam mana nak plan g kenduri tatt. dh la clash tarikh dgn sorg skulmate aq.hehe...tak pe tatt. dun worry. aq komfem pilih nk g menyaksikan detik penyerahan tanggungjawab kpd incik kebun.haha...

mula2 skali, kena setelkn mslh belon nurul. jd, sila kumpul or bt loan dr parents atau abg atau adik ko utk duit tmbg...adeh, tetiba aq rase kesian kat nurul. korg yg lain xkesian ke? kite blanje la dia pape yg patut weh.hehe

pastu, pjah. dah la suka bz. mentang2 la best keje kat ukm tu. bos ko y best tu mesti bleh bg cuti kan tuk g kenduri tatt awal sehari. kate best... =P (ni perli ni. gelak jahat.huahaahahaha....). if ko bleh cuti awal sehari, nk mntk ko sponsor kereta dr kL. jdi bleh la kita sumbat2 mane2 yg xde transpot.yela2...aq bleh jd driver...

yg lelain mcm mane yer? cik bal pun dh kena mntk cuti. aq n per0z pun same.ktrg just kna adjust mse nk jmpa supervisor ktrg je kot. xde mslh besar insha'Allah. tatt punya pasal,kan. leen, amy n farah cemana ek? aku lupa nak tanya leen semalam. amy n farah pun kena mntk cuti jgk tau. hopefully korg pun dapat cuti n bleh kite konvoi same2 dr kL. aq rase nk ajak per0z blk umah aq dlu. jadi bleh konvoi rmai2 dr kL. cik bal n nurul klu nk lepak umah aq dlu pun boleh.klu x, kite jmpa la kat mane2.

aq tau korg mesti rase aq ni plan awal sgt. sbb ade lg sebulan,kan. tp, better plan awal sbb byk kot jmptn kenduri kawen bln 12 ni. every week. hehe....jadi, nmpaknya pemenang no.1 geng kite adalah tatt. clap3 (^_^) penat aq membebel....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS